🛠ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 05.2024: Δοκιμαστική περίοδος λειτουργίας του ανανεωμένου Εν Αθήναις. Θα προστίθεται περιεχόμενο (ελπίζουμε) καθημερινά. 🙂


 

Η πρώτη σήραγγα της Ελλάδας!
Featured

Η πρώτη σήραγγα της Ελλάδας!

Μία φωτογραφία ατμομηχανής που βγαίνει από σήραγγα με τίτλο "Καμάριζα - Ατμομηχανή Ελληνικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου 1910" τράβηξε την προσοχή μας. Μας φαινόταν οικείο το μέρος…

Ψάξαμε το αρχείο μας και τις πηγές μας. Και είδαμε ότι όχι μόνο έχουμε επισκεφθεί την σήραγγα στο παρελθόν αλλά  και ότι δεν γνωρίζαμε καθόλου την σημαντικότητά της!

Ερευνώντας περισσότερο ανακαλύψαμε ότι δεν πρόκειται για μία απλή σιδηροδρομική σήραγγα αλλά για την πρώτη σιδηροδρομική σήραγγα στην Ελλάδα! Αποτελεί δε κομμάτι ενός εκτεταμένου σιδηροδρομικού δικτύου που χρησιμοποιούσαν τα μεταλλεία συνολικού μήκους περίπου 40 χιλιομέτρων!

Δείτε λοιπόν, σε σύγκριση με την φωτογραφία από το μακρυνό 1910, 111 χρόνια μετά, τι έχει απομείνει σήμερα από αυτό το πολύ σημαντικό μέρος για την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας, του Λαυρίου και της Καμάριζας…

Παρατηρήσεις:

Αν όντως είναι η πρώτη σιδηροδρομική σήραγγα στη Ελλάδα τότε η ιστορική της αξία είναι σημαντικότατη τόσο για την ιστορία του Λαυρίου και της Καμάριζας όσο και για την ίδια την χώρα μας.

Η σήραγγα - στοά έχει μήκος 265 μέτρα περίπου. Ξεκινά κοντά στον κεντρικό δρόμο και καταλήγει στα περίχωρα της Καμάριζας, μέσα στο δάσος.

Οι σιδηροδρομικές ράγες έχουν πλέον εξαφανισθεί.

Πολλά σκουπίδια μέσα και έξω.

Πολύ σωστή η πινακίδα απαγόρευσης εισόδου που έχει τοποθετηθεί μερικά χρόνια πριν (όλες οι φωτογραφίες έχουν τραβηχθεί από τον εξωτερικό χώρο και κοντά στην είσοδο).


Λίγη περισσότερη έρευνα (υλικό του Εν Αθήναις από το 2012)...

Το 1871 λειτούργησε στο Λαύριο ο πρώτος βιομηχανικός σιδηρόδρομος στην Ελλάδα, μήκους αρχικά 10 χλμ, ο οποίος συνέδεε το λιμάνι με την περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου. Στη συνέχεια διακλαδώθηκε στην ενδοχώρα της Λαυρεωτικής και το μήκος του έφθανε τα 40 χλμ.

Το τμήμα της σήραγγας που επισκεφθήκαμε έχει μήκος περίπου 250 μέτρα και αξίζει τον κόπο να το επισκεφθείτε και εσείς. Αρκεί να έχετε μαζί σας ένα πολύ δυνατό φακό.

Χαμηλές θερμοκρασίες, υψηλή υγρασία, νεράκι αμφιβόλου καθαρότητας να στάζει από πάνω μας, μερικές ενοχλημένες νυκτερίδες και αρκετές αράχνες αποτελούν τα κύρια γνωρίσματα αυτής της στοάς.

Ακόμη και οι ντόπιοι, γνώστες των στοών της περιοχής, μπερδεύονται για την ταυτότητά της και ουκ ολίγες φορές την έχουν περάσει για μεταλλευτική στοά έχοντας προσπαθήσει να βρουν χρήσιμα μεταλλεύματα στα βάθη των χρόνων της…

Αυτό που έχει ιστορικό ενδιαφέρον, και έχει οδηγήσει σε παρεξηγήσεις, είναι το γεγονός ότι μία εποχή η Γαλλική εταιρεία την είχε κλείσει στο ένα άκρο της και την είχε χρησιμοποιήσει ως αποθήκη εκρηκτικών…

Όλες τις πληροφορίες μας τις έδωσε, προφορικά, ένας παλιός και έμπειρος μεταλλωρύχος του Λαυρίου…


Κείμενο, φωτογραφίες, έρευνα: dimzac για το Εν Αθήναις


Προειδοποίηση: ο ιστότοπος Εν Αθήναις (www.authorway.com)  καθώς και οι δημιουργοί του δεν φέρουν καμμία ευθύνη για πιθανά συμβάματα από ατομικές ή ομαδικές επισκέψεις στα μέρη που παρουσιάζονται εντός των σελίδων του. Δεν συνιστούν την επίσκεψη σε αυτά τα μέρη και σαφέστατα δεν παροτρύνουν τους αναγνώστες τους να τα εξερευνήσουν χωρίς να έχουν πάρει τις απαραίτητες άδειες (όπου απαιτείται) καθώς και χωρίς την συνοδεία εκπαιδευμένων ειδικών. Όσοι αγνοήσουν τις πιο πάνω προειδοποιήσεις φέρουν όλη την ευθύνη για πιθανά ατυχήματα ή άλλα ατυχή συμβάντα στους χώρους αυτούς.


Γενικός χάρτης της περιοχής (η ακριβής τοποθεσία εγκυμονεί κινδύνους ασφαλείας):

Κανένα σχόλιο

Σχετικά άρθρα


ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική ή μερική απόδοση του περιεχομένου του παρόντος ιστότοπου (Εν Αθήναις www.authorway.com) με οιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς  άδεια τών συγγραφέων και του Εν Αθήναις www.authorway.com/enathinais. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Χρησιμοποιούμε cookies
Τα cookies βελτιώνουν τις υπηρεσίες που προσφέρονται από το Εν Αθήναις. Με την χρήση των υπηρεσιών μας, αποδέχεστε την χρήση τους.